Pajęcza hodowla kardiomiocytów
13 kwietnia 2015, 12:22Uzyskane dzięki inżynierii genetycznej włókna spidroiny, białka pajęczej nici, stanowią świetne podłoże do hodowli kardiomiocytów.
Aktywność mózgu przyspiesza śmierć serca
7 kwietnia 2015, 10:48Dotąd sądzono, że tuż przed śmiercią wszystkie narządy wyłączają się po ustaniu pracy serca i przepływu krwi. Nowe badanie Szkoły Medycznej Uniwersytetu Michigan pokazuje jednak, że zaskakującą rolę w destabilizowaniu funkcji serca może odgrywać rozpaczliwa próba uratowania go przez mózg.
Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.
Nawet bez nadciśnienia sól wpływa na szereg narządów
11 marca 2015, 11:01Przeprowadzony przez amerykańskich naukowców przegląd badań pokazuje, że nawet przy braku nadciśnienia nadmiar sodu w diecie niekorzystnie wpływa na szereg narządów, w tym na serce, nerki, układ nerwowy czy naczynia krwionośne.
Wykształcili genetyczną tolerancję na arsen
5 marca 2015, 07:25Mieszkańcy San Antonio de los Cobres w Argentynie wykształcili tolerancję na arsen. Wg autorów, to pierwsze studium, które wykazało, że ludzie się genetycznie przystosowali do zanieczyszczonego środowiska, tu wody.
Zaczynając od hodowli, uzyskali w pełni sprawny mięsień piszczelowy
27 lutego 2015, 07:30Hodując genetycznie zmodyfikowane komórki, naukowcy uzyskali przeszczep, który po umieszczeniu w kończynie myszy stał się w pełni funkcjonalnym mięśniem szkieletowym.
Dodatki do żywności wywołują stan zapalny i tycie
26 lutego 2015, 12:29Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia.
Fundacja Gatesów wierzy w GMO
25 lutego 2015, 12:09Opublikowany niedawno doroczny list Fundacji Billa i Melindy Gatesów wywołał spore poruszenie. Największa organizacja dobroczynna świata uważa, że w ciągu najbliższych 15 lat rewolucja w rolnictwie zmieni życie niemal miliarda najuboższych mieszkańców świata. A ważną częścią tej rewolucji będą genetycznie modyfikowane organizmy (GMO).
Indukowana klejstogamia na problemy z GMO
20 lutego 2015, 13:18Nowo odkryty gen może w znacznym stopniu osłabić strach przed genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO). Naukowcy z kanadyjskiego University of Guelph zidentyfikowali gen, który może zmniejszyć ryzyko zapylenia roślin niemodyfikowanych genetycznie przez rośliny GMO